دانستنیهای دیابت دانستنیهای سلامت

شنیده ام لیموترش خیلی قند دارد، آیا بیمار دیابتی میتواند لیمو ترش بخورد؟

lemon
نوشته شده توسط دکتر افشین عشقی

تقریبا هرروز با این سئوال مواجه هستم درست به همان تعدادی که از مراجعان راجع به جراحی متابولیک و درمان قطعی دیابت !در یکی از کشورهای همسایه موردبازخواست قرار می گیرم.

ولی واقعیت چیست ؟

 

لیمو ترشی که در بازار ما یافت می شوند از دو گونه متفاوت لیمو ترش هستند:

لیمو ترش سبز رنگ که حتی یک گونه از گونه های متفاوت آن بنام لیمو ترش ایرانی یا شیرازی در دنیا به نام کشور عزیزمان به ثبت رسیده که وقتی که رسیده میشوند زرد رنگ میشوند با نام علمی

Lime

Lime

و لیمو ترشی که زرد رنگ است و بنام لیموترش سنگی و …. نامیده میشود با نام علمی

 

Lemon

Lemon

 

 

اولا همه میوه جات ،سبزیجات ،سیفی جات درجاتی از کربوهیدرات یا به تعبیری قند دارند.

مثلا اسفناج در هر صد گرم : ۳٫۶ گرم کربوهیدرات دارد که بخشی از آن تولید انرژی میکند و بخشی بصورت فیبر موجب کارکرد مناسب دستگاه گوارش ما میشود. هر یکصد گرم اسفناج خام میتواند ۲۳ کیلوکالری انرژی تولید کند.

یا هر یکصد گرم پیاز ۹٫۳۴ گرم کربوهیدرات دارد و تولید کننده ۴۰ کیلو کالری انرژی میباشد

در صورتیکه

لیمو ترش سبز یا لایم در هر صد گرم فقط ۳۰ کیلوکالری انرژی تولید میکند.

لیمو ترش زرد رنگ در هر یکصد گرم تولید کننده تنها ۲۹ کیلو کالری انرژی است.

 

نکته مهم دیگر مقدار ماده غذایی است که مصرف میکنید مثلا:

در هر یکصد گرم عسل ۳۰۴ کیلوکالری انرژی وجود دارد به عبارتی هر قاشق غذا خوری عسل ۶۴ کیلوکالری انرژی دارد پس اگر شما نصف قاشق غذاخوری عسل استفاده کنید کالری کمتری مصرف کرده اید و بیماران دیابتی کمتر قندشان بالا رفته.

بد نیست که در همین جا به دو واژه

اندکس یا نمایه گلیسمی

Glycemic Index

و

بار گلیسمی

یا

Glycemic Load

اشاره کنیم:

از این دو واژه برای گروه بندی اجزای غذای روزمره ما استفاده میشود.

(Glycemic Index)

یا نمایه گلیسمی هر ماده غذایی بالاتر باشد تاثیر بیشتری بر بالا رفتن قند خون ما میگذارد یعنی سریعتر به گلوکز تبدیل شده و قند خون ما را بالا میبرد.

(Glycemic Load)

یا بار گلیسمی تخمینی از تاثیر غذا روی قندخون ماست چون مقدار کربوهیدرات و فیبر و چربی و پروتئین موجود در غذا در این محاسبه تاثیر گذار است

مثلا هندوانه از اندکس گلیسمی یا شیرینی بالایی برخورداراست

GI=72

ولی مقدار کربوهیدرات موجود در یک مقدارمشخص هندوانه چندان بالا نیست چون حاوی آب فراوان است.حدودا پنج گرم کربوهیدرات در یک برش معمولی هندوانه وجود دارد پس با توجه به فرمول ثبت شده در مقاله ضمیمه

بار گلیسمی بالایی نخواهد داشت و قند خون را به نسبت احساس شیرینی و حجم دیداری و حتی وزن خودش بالا نخواهد برد.

حالا سئوال ما از شما اینست ؟

در طول روز چند عدد لیمو ترش مصرف میکنید که نگران افزایش قندتان هستید ، فراموش نکنید که این لیمو : لیمو ترش کوچک و کم وزنی است یعنی اندکس شیرینی پایینی دارد.

راستی

 

با نگاهی به جدول مقایسه ای پیاز و لیمو ترش در طول روز شما بیشتر پیاز میخورید یا لیمو ترش؟

چقدر قندتان را بالا میبرد؟

درباره نویسنده

دکتر افشین عشقی

دکتر افشین عشقی کار خود را در زمینه معالجه بیماران دیابتی در سال ...

۲۳ دیدگاه

  • با سلام لیموترش سنگی یا زرد رنگ قند رو بالا میبره منها نه بعلت اینکه قند داره چمن اون خودش ترشه و قندش کمه به این دلیل که رو لوزالمعده تاثیر میذاره و ترشح انسولین رو پایین میارهبنده همسرم قندش رفته بود رو ۲۰۰ و هرشب لیموترش میخورد و کلافه شده بودیم که چرا همینطور صعودی بالا میره که دکتر بهش گفت مصرف مکرر لیمو ترش بالا میبره و وقتی ایشون قطع کردند ظرف ۳ شب قندش اومد رو ۱۵۹ لطفا اطلاع رسانی کنید .که مواد غذایی چه تاثیراتی داره و هرکسی دکتر خودشه.

    • سلام
      با این موضوع که “در بیماری دیابت” هر کسی پزشک خودش است کاملا موافقم البته به شرطی که علم و آگاهی خودش را در زمینه دیابت بالا ببرد.
      اما راجع به لیمو ترش همانطوریکه در مطلب بالا ملاحظه فرمودید : این مسئله که لیموترش قند را بالا میبرد : تصور اشتباهی است که در جامعه بسیار شایع است و ظاهر پزشک شما هم دچار این اشتباه شده اند.
      تفاوتی در محتوای قند لیمو ترش سبز و زرد طبق منابع علمی وجود ندارد گرچه به دلیل اندازه گاها بزرگتر این لیمو ، مقدار قند موجود در یک لیمو ترش سنگی بزرگ بیشتر از یک لیموترش سبز میباشد.
      آنچه که همراه لیموترش مصرف شده بیشتر در بالا بردن قند موثر بوده تا خودش به تنهایی. چون لیمو ترش که معمولا به تنهایی استفاده نمیشود

    • سلام
      خانم فریبا به صورت تجربی مشاهده کردن و این مطلب رو نوشتن-شما هم با توجه به علمتون نظری ۱۰۰درصد مخالف ارائه دادین
      ما بهتره اصلا از لیمو استفاده نکنیم چون هنوز معلوم نیست که خوبه یا بد
      ولی بنده به تجربه بام ثابت شده که عرق شیوید و سیب سبز و سرخ برای تنظیم قند خون بسیار مناسب هستند

      • اثرات مفید لیمو با توجه به ویتامین ث موجود درآن اثبات شده ، تصمیم گیری در مورد خوردن یا نخوردن آن با خودتان است ولی تاثیر نامطلوبی بر قند خونتان ندارد.
        راجع به تاثیر طب گیاهی در کنترل دیابت در مباحث دیگر (قابل جستجو در سایت) صحبت کرده ایم.
        موفق باشید

    • سلام نمیدونم حرف چه کسی رو گوش کنم امروزتوبرنامه اشپزی شبکه … آقای …. مجری برنامه سالادی درست کرد با انبه و هویج وگفت افرادیکه دیابت دارند “لیموترش رو حذف کنن” چون حکم سم داره برای قندیها !!!!
      ولی تا اونجاییکه من خبردارم انبه خودش سرشارازقند هست و نوع قندش هم زود جذب میشه به این مطلب اشاره نمیشه ولی لیمو این وسط مجرم اصلی دیابت معرفی میشه:
      من خواهش میکنم ازمحققین کشورمان اطلاعات صحیح بمردم بدن.

      • آقای فیروز عزیز
        پاسخ به سوالات سلامت (تغذیه ، درمان) را از کارشناسان بخواهید و بپذیرید. راجع به لیموترش و بطور کلی قند میوه ها زیاد صحبت کرده ایم و نیاز به تکرار نیست اما مطمئنم مجری محترم تلویزیونی در مورد لیموترش اشتباه کرده اند و دلیلش هم عدم کارشناسی و اشراف ایشون به مطالب دیابت و تغذیه در این مورد میباشد.

  • سلام اقای دکتر . خسته نباشید . شخصی که برای من بسیار عزیزه و دیابت نوع یک داره. و کلیه هاشونم مشکل پیدا کرده مجاز هست که روزی سه تا چهار لیمو رو به همراه اندکی عسل به صورت نوشیدنی استفاده کنن؟ که برای کلیشونم مفید باشه. ممنون از پاسخ شما.

    • سلام
      اگه دیابتشون کنترل نیست و روی کلیه ها هم تاثیر نامطلوبش رو گذاشته ، چه اصراریه که عسل بخوره.
      گرچه در تغذیه دیابتی ها گفتیم که محدودیت داریم اماممنوعیت نه !!!
      در مورد بیماران با نارسایی کلیه شدید که امیدوارم بیمار شما در این گروه نباشه ، ممنوعیتهایی در میزان پروتئین مصرفی و بعضی املاح مثل پتاسیم وجود دارد.
      استفاده دائم از عسل و …. که بخواهید بصورت نوشیدنی اونم احتمالا “دائم” استفاده کنید توصیه نمیشه.
      در عین حال استفاده از عسل آنهم بصورت موردی ، مانعی نداره.

      راجع به لیمو ترش هم که بارهاصحبت کردیم.
      قند چندان قابل توجهی ندارد.

  • با تشکر از پاسخ شما اقای دکتر . لطف کنید و راجب تغذیه خوب برای افراد با مشکل کلیوی در دیابت نوع ۱ هم صحبت کنیدو مطلب بگذارید. ایشون اصلا وضع کلیه هاشون خوب نیست اما باز هم رعایت نمیکنن شاید با ملاحظه نکات خانگی بشود کاری کرد.

    • من در زمینه تغذیه ، اظهار نظر نمیکنم اما یکی از همکاران وب من بنام آقای دکتر حسین ایمانی در این زمینه تخصص و تجربه فراوانی دارند. آدرس و شماره تماس ایشون :
      پاسداران- بالاترازبرج سفید-مرکز خرید پاسداران -طبقه دوم واحد ١۲
      ۲۲۷۷۸۰۷۳

  • سلام و خسته نباشید

    من مادرم دیابت داره و انسولین استفاده میکنه از نوع خودکاری
    گاهی من کدوی خام رو سالادی خورد میکنم با ماست و نعناع خشک و آبغوره مخلوط میکنم و میدم میخوره
    ولی جدیدا شنیدم که آبغوره قند داره حالا سوال من اینه که واقعا آبغوره قند داره؟؟؟
    با تشکر

    • به مقدار قند موجود در ترشیجاتی مثل آب غوره ، اهمیتی ندهید.
      مقدار آب غوره مصرفی در سالاد اونقدر زیاد نیست که اگر آب انگور شیرین هم بود ، تاثیر آنچنانی در تغییر قندخون روزانه ایجاد کند.

  • باسلام.
    مطلبی رو خوندن راجع به اینکه مصرف روزانه ۳۰ گرم آبغوره طبیعی بدون نمک بصورت ناشتا در آوردن پائین قند خون مفیده آیا درسته؟

  • سلام،من مازیار هستم،چند سالی هست دیابت دارم،انسولین هم استفاده کردم،کبد چرب هم دارم،حدود ۲ هفته هستش که با یک روش بسیار ساده انسولین رو کنار گذاشتم،وزنم حدود ۴ کیلو گرم کم شد،احساس خیلی خوبی دارم اونم با روشی بسیار ساده….!!!
    توصیه میکنم شما هم انجام بدید،اول اینکه نگرشتون رو نسبت به دیابت عوض کنین و اون رو به عنوان یک فرصت نگاه کنین،هرچه تو این چند سال بدنمون رو زیر فشار قرار دادیم با خوردن انواع غذل ها و بدون کنترل حالا وقتشه که جلوی این کارمون رو بگیریم،اونم قطع کردن کربوهیدرات در جیره غذاییمونه،من طی این دو هفته برنج و نان و همینطور چربی رو از غذام حذف کردم،ورزش رو هم جدی گرفتم،بدون انسولین قندم در طی این مدت حدود ۱۰۰ دور میزنه،وزنم هم خیلی خوب داره پایین میاده،حالت افت قند هم نداشتم(هیپوگلیسمی) مطمئنم که کبد چرب رو هم میتونم از بین ببرم،فقط این کار نیاز به اراده داره،اکثر ما انتظار داریم هرچی دوسداریم بخوریم و فقط قندمون کنترل باشه،چه با انسولین ، چه با قرص ولی بهتره در این رفتارمون تجدید نظر کنیم.

    • با کلیات حرفهاتون موافقم بجز اینکه نمیشه انسولین همه کس رو قطع کرد و شروع به ورزش ، خام گیاهخواری و …. نمود.

      شرایط شما بعنوان یک فرد جوان و با کبد چرب حکایت از فردی که اضافه وزن دارد و شاید در مرحله ای بوده که جهت کنترل مقاومت به انسولین بالای بدن نیازمند انسولین درمانی شده بودیم با دیگران میتواند متفاوت باشد.

      طبیعی است اگر این مقاومت به انسولین که در مطالب مختلف سایت مکررا به آن پرداخته ایم پایین بیاید مثلا توسط کارهای خوبی که الان انجام میدهید ، نیاز به انسولین درمانی مرتفع میشود.

      ولی این کار قابل تعمیم به یک فر دیابتی “نوع یک” یا یک آقا و یا خانم با وزن کم و سابقه سالها مصرف انسولین بعد از سالها مصرف قرص ، نیست در این گروهها تولید انسولین قطع و یا کم شده که با کارهای خوبی مثل کارهای خوب شما بالا هم ” نمیرود”.
      موفق باشد

  • سلام
    مادر بنده قند داره و اصلا اهمیت نمیده.
    راجب لیمو شنیدم به این صفحه رسیدم و خوندم، از همه نظرات هم استفاده کردم. آرزوی سلامتی دارم برای همه بیماران.
    نکته جالب برام کلمه عسل بود. دکتر منظورتون از عسل، عسل توی بازار هست یا عسل طبیعی؟
    ما عسل داشتیم که ۱۰ شب و ۶ صبح خوردیم تاثیری بر افزایش قند روزای قبل نداشت. خوردن این عسل به اندازه یه کاسه مرباخوری در روز ضرر داره یا خیر. منظورم خوردن این عسل هم برای من ۲۷ ساله بدون اینکه بدونم قند دارم یا نه. و هم برای مادرم که قندش ۴۰۰ گفته فکر کنم. انقدر بی اهمیتی میکنه که من حتی خبر ندارم چند هست و چند باید باشه.
    موفق باشید

    • راجع به عسل مفصل صحبت کردیم.
      احتمالا منظورتان یک قاشق مرباخوری است نه یک کاسه.

      عسل طبیعی حاوی مواد مفیدی است که مطمئنا عسل تقلبی که همان شکر تغلیظ شده است فاقد آنهاست.
      عسل چه طبیعی و چه شکر تغلیظ شده در بدن قند خون را بالا میبرد که اگر مصرف دفعه پیش قند را بالا نبرده باشد دلیلش مصرف کم و البته مقدار متناسب داروی مصرفی مادر محترمتان بوده.
      مصرف عسل مثل هر ماده شیرین دیگری که منظورم شیرین کننده مصنوعی نیست ، قند را بالا میبرد و اینکه بگوییم عسل طبیعی قند را بالا نمیبرد یا عسل دیابتی داریم.
      کاملا و ۱۰۰ درصد اشتباه است.
      اما عسل بخورید در مقدار توصیه شده و متناسب با آن در داروی مصرفی و وعده غذایی فعلی و بعدی تغییراتی ایجاد نمایید تا قند خون در محدوده تعریف شده برای شما باقی بماند.
      موفق باشید

  • باسلام من خودم یک ماه صبح ناشتا یه دونه لیمو با آب گرم می خوردم قندم از ۱۰۰رفت رو ۱۲۰ قعطش کردم آقای دکتر نظر شمو چیست .ممنون

    • سلام
      بالا رفتن حدود ۲۰ واحد قند خون ، دلایل زیادی دیگری دارد که مطمئنا یک عدد لیمو نیست !!!
      بخاطر منافع مختلف لیمو خصوصا ویتامین ث در زمستان به مصرف آن ادامه دهید.
      نگران نباشید

  • با سلام
    وقتتون بخیر. مادر من دیابت نوع ٢ دارن. گهگاهی قرص مصرف می کنن اما در کل با دارو و قرص مخالفن و چون ورزش می کنن (پیاده روی)، گاهی قرص نمی خورن و رو این موضوع پافشاری می کنن. راستش یه دیدگاهی هم دارن که اگه از الان قرص رو شروع کنن با گذشت زمان بدن عادت میکنه و اثر قرص از بین میره. این دیدگاه درسته آقای دکتر؟ لیمو ترش و سیر زیاد مصرف می کنن. در مورد لیموترش در حال سرچ بودم که علاوه بر لینک این صفحه، لینکهای دیگه ای هم اومد. به مطلب پایین برخوردم میخواستم نظرتون رو در این مورد بدونم. ممنون میشم
    (( دکتر حاجی فرجی ،متخصص تغذیه در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران گفت: قند موجود در میوه ها به ویژه مرکباتی که حاوی ویتامین C هستند برای افرادیکه دیابت دارند اگر به اندازه مصرف شود مانعی ندارد به این دلیل که این مرکبات ترکیبی از گلوکزو فروکتوز است که قند خون را به آرامی تغییر می دهد لذا سطح ترشح انسولین برای مبتلایان به دیابت نوع ۲ که انسولینشان کم به میزان نامناسبی ترشح می شود افزایش می یابد.))

    • سلام
      راجع به تفکرات بیماران راجع به دیابت مفصل صحبت کردیم و با احترام فراوان باید عرض کنم که فرمایشات مادر محترمتان صحیح نمیباشد.
      این بیماری مزمن است و به مرور به دلیل کنترل نامناسب عوارض بوجود می آیند ،پس هرچه سریعتر کنترل صحیحتر رو بپذیرند از عوارض دورتر میشوند.
      اما راجع به فرمایشات این عزیز دانشگاهی عرض کنم : همون کلمه “اگر” که در متن آورده اند کل جمله را با پیش و پس داوری فراوان روبرو میکند و از صحت مطلب کم میکند.
      در کل این نقل قول را فراموش کنید یا ندیده فرض کنید ، چون افراط و تفریط در میوه خوردن زیاد رخ می دهد

دیدگاهتان را بنویسید