دانستنیهای تغذیه دانستنیهای دیابت دانستنیهای سلامت

شیرینی ، میوه های شیرین و دیابت

comparison
نوشته شده توسط دکتر افشین عشقی

همیشه در این مورد سوال زیاد پرسیده میشود:

میتونم در روز اندازه یک قاشق کوچک عسل بخورم؟

خرما چند تا در روز مجازه؟

اصلا شکر نخورم؟

چقدر برنج بخورم؟

الان میوه های شیرین اومده ، خربزه نخورم؟

و…..

در عین حالیکه درک میکنیم ، دیابتی ها بیش از دیگران نگران خوردن و نخوردن شیرینی و غذاهای شیرین هستند و به قولی sweet hunger  یا تشنه شیرینی هستند ولی باید بدانیم که اینجا آگاهی بیشتر و دانستن مطالب کاملتر است که کمک میکند تا راحتتر بخوریم و از زندگی مطابق غیر دیابتی ها لذت ببریم.

در مقالات قبلی راجع به اندکس شیرینی یا glycemic index و بار گلیسمی یا glycemic load توضیح داده بودم و اینجا با بیانی دیگر میوه های فصل را تحلیل میکنیم.

اندکس گلیسمی یا اندکس شیرینی به این معنی است که ماده مورد نظر با چه سرعتی قندخون را بالا میبرد :

در اینجا معیار گلوگز است که عدد 100 برای آن تعریق شده و هر ماده ای را با آن میسنجند.

 

glycemic-1همانطوری که در شکل بالا میبینید میوه ای با اندکس زیر 55 انتخاب عالی تری است چون با سرعت کمتری قند را بالا میبرد ،

اما

این قضیه به تنهایی کمک نمیکند ، لازم است که بدانیم این میوه یا غذای دیگر چقدر قندمان را بالا میبرد ، در اینجا به واژه دیگری بنام بار گلیسمی باید فکر کنیم یا glycemic load

به این معنی که در یک مقدار استاندارد این ماده چقدر قندمان را بالا میبرد.

بعنوان مثال

هندوانه GL 72 دارد یعنی شیرین است و سریع قند را بالا میبرد ولی GL حدود 8 دارد یعنی در یک برش استاندارد آن که معمولا 240 گرم محاسبه میشود مقدار زیادی قند نیست و حاوی آب فراوان است پس قند را کمتر از یک برش نان سفید یا باگت که استاندارد 30 گرم است و GI یا اندکس شیرینی 70 و GL 10 دارد بالا میبرد.

مقایه کنید 240 گرم هندوانه که مقدار کمی نیست از یک تکه نان باگت کمتر قند را بالا میبرد.

در روز بیشتر نگران نان باگت هستیم یا هندوانه ؟!

در متون مختلف این دو واژه را بصورت GI و GL مشخص میکنند.

GI عسل 55 است و در یک حجم استاندارد قاشق غذا خوری دارای GL 9 است

GI خرما از 30 تا 50 پس یعنی هر دو اینها شیرین هستند ولی در اندازه کم خوردن اینها قند را کمتر از خوردن ماکارونی در حجم بالا ، بالا میبرد.

از لحاظ GL میوه جات و مواد غذایی با بار گلیسمی زیر 10 بهترین هستند.

در خاتمه دوباره تاکید میکنم که GI به ما میگوید این ماده چقدر شیرین است و GL چون اندازه غذا هم در اندازه های استانداردش در آن لحاظ شده به ما میگوید که این ماده غذایی چقدر قندمان را بالا میبرد

GlycemicIndexDiabetes

در سایت زیر چندین مثال از میوه ها و میان وعده ها بر اساس مطالب بالا دیده میشود

http://www.optimalfoods.org

Fruit Glycemic Load Serving Size (grams)
Apple 6 120g
Apricot 5 120g
Banana 12 120g
Blueberries 9 120g
Canteloupe 4 120g
Cherries 3 120g
Dates 42 60g
Figs 16 60g
Grapefruit 3 120g
Grapes 8 120g
Kiwi 6 120g
Lemon 3 120g
Lime 1 120g
Mango 8 120g
Oranges 5 120g
Peach 5 120g
Pear 4 120g
Pineapple 7 120g
Plum 5 120g
Raisins 28 60g
Strawberry 1 120g
Watermelon 4 120g

Fruits (By Glycemic Load)

Fruit Glycemic Load Serving Size (grams)
Lime 1 120g
Strawberry 1 120g
Lemon 3 120g
Cherries 3 120g
Grapefruit 3 120g
Pear 4 120g
Canteloupe 4 120g
Watermelon 4 120g
Apricot 5 120g
Oranges 5 120g
Peach 5 120g
Plum 5 120g
Apple 6 120g
Kiwi 6 120g
Pineapple 7 120g
Grapes 8 120g
Mango 8 120g
Blueberries 9 120g
Banana 12 120g
Figs 16 60g
Raisins 28 60g
Dates 42 60g

درباره نویسنده

دکتر افشین عشقی

دکتر افشین عشقی کار خود را در زمینه معالجه بیماران دیابتی در سال ...

دیدگاهتان را بنویسید