متاسفانه غذاهای زیادی وجود ندارند که به طور طبیعی حاوی این ویتامین باشند. اما ماهی چرب، روغن ماهی، روغن کبد ماهی و ماهی آزاد بهترین منابع این ویتامین هستند. برخی از غذاهای ارگانیک غنی شده با این ویتامین نیز مفید هستند.
به نقل از آقای دکتر احمدرضا جمشیدی فوق تخصص روماتولوژی دانشگاه تهران:
اگر فردی به اندازه کافی لبنیات مصرف کند و ریسک فاکتوری برای پوکیاستخوان نداشته باشد، نیازی به تجویز مکمل کلسیم وجود ندارد.
زنان باردار باید بهطور روزانه کلسیم و ویتامین D مصرف کنند، حال اگر این فرد مقدار کافی از کلسیم و ویتامین D را از طریق غذا مصرف کند، در صورتی که لاغری مفرط یا هر عامل دیگری که فرد را مستعد ابتلا به پوکیاستخوان میکند، در وی وجود نداشته باشد، نیازی به مصرف قرص کلسیم ندارد، مگر اینکه فردی دچار اختلالات جذب بوده و قادر به جذب کامل کلسیم نباشد یا دچار بیماری باشد که کلسیم در بدن وی بهخوبی جذب نشود.
این ویتامین در تقویت و محکم شدن استخوان بندی بدن و نیز پیشگیری از انواع سرطانها و بیماری قلبی بسیار موثر است در حالی که این روزها تبلیغات و توصیههای فراوان برای محافظت در برابر تشعشعات فرابنفش خورشیدی ما را با کمبود شدید این ویتامین و پیامدهای ناشی از آن مواجه کرده است و بهای این مراقبت شدید دربرابر نورخورشید، محرومیت از مزایای ویتامین D است.
هرچند مقدار کلی از این ویتامین برای بدن ضروری است اما همین مقدار کم تاثیر فوق العاده زیادی دارد. در واقع کمبود ویتامین D با بروز سرطان سینه، سرطان روده بزرگ، سرطان پروستات، افسردگی، افزایش وزن، ام اس و بسیاری از مشکلات و بیماریهای دیگر ارتباط دارد.
قرار گرفتن در برابر نور خورشید در مدت زمان مناسب و با روش صحیح: شما میتوانید ظرف چند دقیقه در هر روز در تماس با نور آفتاب قرار بگیرید اما در این چند دقیقه ضمن اینکه پوست صورت خود را با ضد آفتاب محافظت میکنید به دستها یا احیانا پاهای خود هیچ لوسیونی نزنید تا آفتاب اندکی با پوست شما تماس پیدا کند.
برای کسانی که پوست حساس دارند که سریع آفتاب سوخته میشود در روزهای پاییز و بهار 20 تا 30 دقیقه در روز و در روزهای گرم تابستان 15 تا20 دقیقه تماس روزانه کافی است.
– رژیم غذایی حاوی ویتامین D داشته باشید: متاسفانه غذاهای زیادی وجود ندارند که به طور طبیعی حاوی این ویتامین باشند. اما ماهی چرب، روغن ماهی، روغن کبد ماهی و ماهی آزاد بهترین منابع این ویتامین هستند. برخی از غذاهای ارگانیک غنی شده با این ویتامین نیز مفید هستند.
اما راه درمان کمبود ویتامین د چیست؟
در همین جا باید بین تامین نیاز روزانه و برطرف کردن کمبود ویتامین د افتراق قائل شویم.
نیاز روزانه بدن ما به کلسیم بسته به شرایط طبیعی و یا غیر روتین بدن مثل حاملگی از 400 تا 1200 میلیگرم روزانه است که با مصرف غذاها و حتی مکملهای کلسیم به دست می آید.
در کپسولهای کلسی دی معمولی حدود 400 واحد ویتامین د داریم.
اما برای برطرف کردن کمبود ویتامین د که در آزمایشات دیده میشود:
نیازمند استفاده از کپسولهای ویتامین د (نه کلسیم د) که حاوی واحد 50.000
ویتامین د هستند و یا آمپول ویتامین د که حاوی 300.000 واحد ویتامین د میباشد هستیم.
در مصرف ویتامین د به دلایل ساده و حتی واهی مثل کمر درد ، زانو درد ، استوان درد و حتی ضعف بدنی افراط نکنید.
چون جزو گروه ویتامین هایی هست که مصرف زیادش مسمومیت و عواض شدید دارد.